VPN Nedir Ne İşe Yarar?

VPN Nedir Ne İşe Yarar? Kullanıcılar, interneti evde kullanırken veya kamu Wi-Fi ağlarına bağlanırken çevrimiçi gizlilikle ilgili her zamankinden daha fazla endişe duyuyor ve bu da trafiği şifrelemek için Sanal Özel Ağ (VPN) hizmetlerinin kullanımında bir artışa yol açıyor. İSS’nizin çevrimiçi etkinliğinizi izlemesi, verilerinizi ve kimliğinizi güvende tutmaya çalışırken veya coğrafi bloklu içeriğe erişmekten endişe edin, bir VPN yardımcı olabilir. Rehberimiz, bir VPN’nin ne olduğunu anlamanıza ve ihtiyaçlarınız için en iyi VPN istemcisini seçmenize yardımcı olacaktır.

VPN nedir ?

VPN sanal özel ağ için kısa. İnternette gönderdiğiniz veya aldığınız tüm verileri gizleyebilen özel bir tünel gibidir. Bu, bilgilerinizi internet servis sağlayıcınızdan (ISS), arama geçmişinizi izlemek isteyen reklamverenlerden ve verilerinizi çalmak isteyen kötü niyetli kişilerden özel tutar. Ayrıca başka bir yerde çevrimiçi olduğunuz anlamına da gelebilir.

Şirketler geleneksel olarak VPN bağlantılarını çevrimiçi olarak korumak için kullanmıştır, ancak son zamanlarda kişisel kullanım için VPN hizmetlerinde bir artış olmuştur. Örnekler arasında, akış hizmetlerinde coğrafi olarak sınırlı içeriğe erişmek için bir VPN kullanılması, kamu Wi-Fi ağlarındaki filtrelerin atlanması ve finansal web sitelerine erişirken veri güvence altına alınması sayılabilir.

Bilgisayar, tablet, mobil cihaz, akıllı TV veya yönlendiricide VPN kullanabilirsiniz. Bu cihazlardan herhangi birinde bir VPN kullanmak, konumunuzu çevrimiçi olarak saklayarak daha anonim kalmanıza yardımcı olur ve kamu Wi-Fi’ye bağlanırken ek güvenlik sağlar.

VPN Nedir Ne İşe Yarar

VPN İşe Yarar ?

Bir VPN, İnternet etkinliğinizi başkalarından gizler ve konumunuzu başka bir şehirde veya ülkedeymiş gibi görünmesini sağlayabilir.

İşletmeler, bir çalışanın evde veya hareket halindeyken çalışırken bir şirket veritabanına bağlanması gerektiğinde bilgileri güvende tutmak için VPN’leri kullanır. Bu tür bir VPN hizmeti ile bilgisayarınız sunucularla aynı ağda görünür ve ofiste gibi uygulamalara ve verilere erişim sağlar.

Birçok kişisel kullanıcı güvenlik veya gizlilik için bir VPN hizmetine güvenir. Şirket bilgilerini güvende tutan aynı şifreleme, evdeyken veya genel ağları kullanırken tarama işleminizin güvende olmasına yardımcı olabilir. Bu hizmet ayrıca IP adresinizi web sitelerinden gizleyebilir ve ISS’nizden çevrimiçi yaptıklarınızı gizleyebilir.

Bir VPN kullandığınızda, göz atma ve akışınızın bir kısmını hızlandırabilir. Bunun nedeni, bazı bilgisayar internet sağlayıcılarının trafiği belirli hizmetler veya web siteleriyle kısıtlaması (veya yavaşlatması).

Bir VPN, farklı bir konumdaymış gibi görünmesini sağlayabilir. Bu genellikle yalnızca belirli bir bölgede veya ülkede bulunan akış hizmetleri kütüphanesine erişmek için yapılır. Örneğin, bölge engelleme nedeniyle normalde mevcut olmayan bir spor yayınlamak için başka bir ülkede olduğunuzu gösterebilirsiniz. Bunun çalışması için, akış yapmak istediğiniz yerlerde VPN sunucularınız olduğundan ve yine de akış hizmetine aboneliğiniz olduğundan emin olmanız gerekir.

Ayrıca, bazı okulların, şirketlerin veya hükümetlerin belirli web sitelerini engellemek için koyduğu içerik filtrelemelerini atlamak için sanal bir özel ağ da kullanabilirsiniz.

Eşler arası (P2P) indirmeler için torrent uygulamaları kullanıyorsanız, bu trafiği ISS’nizden gizlemek için bir VPN kullanmak isteyebilirsiniz. Bu, çok fazla bant genişliği kullandığınızı tespit ederse, ISS’niz trafiğinizi yavaşlatabileceğinden, büyük meşru indirmelerinizin daha hızlı indirilmesini sağlayabilir.

VPN Nedir Ne İşe Yarar

VPN Nasıl Çalışır?

Bir VPN, bilgilerinizi şifreleyerek ve daha sonra yerler arasında seyahat etmek için bir tünelde saklayarak çalışır. Uzak bir sunucu kullanmak, farklı bir konumda olduğunuzu da gösterebilir.

Bir VPN kullandığınızda, cihazınızdaki VPN istemcisi, göndermeden önce internet trafiğinizi şifreler. Şifreleme bilgilerinizi özel tutar. Öte yandan, VPN sunucusu verileri başka bir konumda şifresini çözer. Oradan sunucu, isteğinizi web sitesine veya akış hizmetine gönderir. Yanıt geldiğinde, sunucu verileri yeniden şifreler ve cihazınıza geri gönderir. VPN istemcisi ve sunucu, veri şifrelemek ve göndermek için VPN protokolünü kullanır.

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir