RFID nedir nerelerde kullanılır ?

RFID nedir ve nerede kullanılır? Birçok insan bundan bahsediyor ve bunu kullanan birçok insan: RFID bir süredir var ve birçok RFID uygulaması gittikçe daha popüler hale geliyor. Ama bu tam olarak nedir? NEDAP’ta, RFID’nin temellerini ve farklı RFID formlarının nasıl dağıtılacağını açıklamak için genellikle basit ve kapsamlı yollar sorulur. İşte RFID okuyucularının RFID etiketleriyle büyülü iletişimi gibi görünen şeylere biraz ışık tutma girişimi.

RFID nedir?

RFID radyo frekansı tanımlamasını temsil eder. Ve her şey söylüyor: RFID, bir şeyi tanımlamak için radyo dalgalarını kullanan herhangi bir tekniği tanımlayan bir kelimedir. Genel olarak, RFID sistemleri aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

  • Bağlı (veya entegre) okuyucu
  • Bir radyo sinyalini ileten bir anten
  • Ek bilgi içeren bir sinyal döndüren bir etiket (veya transponder)

Bazen iletişim tek yönlüdür: sadece okuyucuya bilgi gönderen etikettir. Bazen her iki yöne de gider. Bununla birlikte, bir etiket (veya transponder) tanımlamak için her zaman temel bir ilke kullanılır. Etiket bir kişi, hayvan veya nesne tarafından taşınır ve genellikle bir sayı (belirli bir formatta) içerir.

RFID okuyucular ve antenler bazen entegre edilir ve bazen okuyucuya birden fazla anten bağlanır. Anten, aslında radyo sinyalini ileten ve alan kısımdır. Okuyucu, sinyalin üretmek, modüle etmek, bilgileri dönüştürmek vb. Bu onunla ilgilenen kısım.

RFID nedir nerelerde kullanılır

RFID ne için kullanılır?

Okuyucular genellikle başka bir sisteme bağlanır. Örnek olarak bir erişim kontrol sistemi kullanalım. Taşıyıcı şirketin çalışanı olacak. Bu kişinin RFID etiketi olarak bir erişim kartı olacaktır. Okuyucu, sabit kapının yanında dikey olarak konumlandırılmış bir akıllı kart okuyucu olacaktır. Okuyucu erişim kontrol sistemine bağlanacaktır.

Erişim kontrol sisteminde, bireyler için erişim hakları saklanır ve kişiler bir sayı ile ilişkilidir. Bu numara ayrıca RFID kartında da saklanır. Erişim kontrol sistemi bir okuyucudan bilgi alırsa, veritabanına bakar ve kişinin erişim haklarına sahip olup olmadığını kontrol eder. Eğer öyleyse, sistem kapıyı açmanın mümkün olduğuna dair bir sinyal gönderecektir.

Bu kurulumun birçok varyasyonu vardır. Dünyada çok çeşitli RFID sistemleri kullanılmaktadır. Hayvancılık yönetim sistemleri, besleme ve sağımını otomatikleştirmek veya ısı algılamayı optimize etmek için sığır tanımlama ile ilgilenir. Araç Erişim Kontrol Sistemleri, otobüs depolarına, taksi rütbelerine veya ilk yardım girişlerine güvenli ve rahat erişim sağlamak için otobüslerde, taksilerde ve ambulanslarda RFID kullanır. Perakende mağazalar, malları güvence altına almak ve envanteri kontrol etmek için RFID kullanır. Lojistik departmanları, depolardaki ve transit sırasında paketleri izlemek için RFID kullanır. Kütüphaneler, ELF hizmet uygulamalarındaki kitapları ve üyeleri tanımlamak için RFID kullanır. Milyarlarca RFID etiketi her gün milyonlarca uygulamada kullanılmaktadır.

 

RFID Günlük Yaşamda Nerede bulunuyor?  

Günlük yaşamımızda, herkes RFID teknolojisini çoğu zaman bilmeden kullanır. Bugün bu makalede bulduğumuz bazı örnekler göreceğiz. Günlük yaşamınızda RFID teknolojisini kaç kez kullandığınıza şaşırabilirsiniz.

Bildiğiniz gibi, baş harfleri radyo frekansı tanımlamayı temsil eder. Temel çalışma kavramı:

  • Anten radyo sinyallerini iletir ve alır.
  • Bu sinyaller RFID etiketi tarafından alınır ve döndürülür.
  • Sisteme entegre edilmiş bir okuyucu, bu verileri olaylar olarak adlandırır ve depolar ve son olarak eylemleri tetikler.
  • Bugün RFID’nin temel amacı tanımlama ve lokalizasyondur.

RFID nedir nerelerde kullanılır

LOJİSTİK

Girişten hemen sonra malları ve paletleri etiketleyerek, neye sahip olduğunuzu, kaç tane olduğunu ve deponuzda veya arka deponuzda ne kadar yer kapladıklarını görebilirsiniz.

Büyük gıda şirketleri stokladıkları ürünleri sürekli ve hemen kontrol etmezse ne olacağını hayal edebiliyor musunuz? Süpermarkette alışveriş yaptığınızda, ürünün ne kadar ilerlediğini fark etmezsiniz, ancak RFID teknolojisi sayesinde hareketinin bir izi var.

STOKLAR VE DEPOLAR

RFID kullanmanın temel amacı, iş ve lojistik maliyetlerini azaltarak depo verimliliğini artırmaktır. Benzer şekilde, her türlü detayla malların doğru bir envanteri elde etmek için büyüklük, kalite, ülke vb. Pahalı ve yanlış fiziksel envanter artık gerekli değildir. Bu şekilde para ve zamandan tasarruf edersiniz.

HAYVANLARIN TANIMLANMASI

RFID kullanarak hayvan etiketleme, çiftçilerin her bir hayvanı kökeni, soyağacı, tıbbi verileri gibi bilgileriyle tanımlaması ve yazılım kullanarak yeni bilgiler yükleyerek bilgileri güncel tutmaları için önemli bir araçtır. Veteriner ziyaretleri gibi.

AMELİYATLAR

Hastanelerde, RFID teknolojisi, cerrahi enstrümanları izlemekten hastaları, ziyaretçileri ve personeli izlemeye kadar birçok şekilde mevcuttur. Sağlık endüstrisinde RFID teknolojisinin kullanımının, önemli cerrahi enstrümanları kaybetme gibi tıbbi hataların azaltılması gibi birkaç önemli nedeni vardır.

ERİŞİM KONTROLÜ: SPOR TESİSLERİ, BİNALAR, TURİZM

RFID erişim kontrol sistemleri, bir binaya veya bir odaya kimin, nerede ve ne zaman girdiğini belirlemek için çalışır. Spor karşılaşması veya müzik festivali gibi bir organizasyon veya etkinlikteki bireyler hakkında bilgi sahibi olmak ve belirli yerlere kişilerin girişine izin vermek veya bunları reddetmek yararlıdır.

Bir şirkette, çalışanların programları, şirket içinde hangi yerlere eriştikleri ve şirket ofislerini ziyaret eden kişilerin kontrolü üzerinde kontrol sahibi olmak için aynı işlev yerine getirilebilir.

PASAPORTLAR

İçinde çip bulunan pasaportlara biyometrik pasaport, e-pasaport veya dijital pasaport denir. Bu çip, pasaport sahibinin kimliğini doğrulamak için kullanılan biyometrik bilgilere sahiptir. E-pasaportların RFID çiplerinde saklanan bilgiler, ülkenin politikasına bağlıdır. Genellikle saklanan veriler isim, doğum tarihi ve yeri, cinsiyet, uyruk ve fotoğrafın dijital versiyonudur. Numara, veriliş tarihi ve yeri, son kullanma tarihi gibi pasaportla ilgili veriler de çipte bulunmaktadır. Tanımlama sistemi için kullanılan standartlaştırılmış biyometri, yüz tanıma, parmak izi tanıma veya iris tanımadır.

GELECEĞİN SÜPERMARKETİ

Bir mağazaya girdiğinizi hayal edin ve satın almak istediğiniz ürünleri alın ve nihayet mağazadan hatlar veya kasalar olmadan çıkın. Siz malları teslim alırken mağaza stoğu anında güncellenir ve aynı anda toplam faturanızı cep telefonunuzdan kontrol ederek harcamalarınızı daha iyi kontrol edebilirsiniz. RFID, market perakendeciliğini değiştiriyor .

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir